Baloteşti, patria hoţilor, în care cămătarii fac legea
Victime în patria hoţilor
Tanti Ecaterina are 74 de ani. Hoţii au dat peste ea în casă de trei ori. De frica bandiţilor, de la Paşte nu mai închide un ochi toată noaptea şi nici nu mai stă în locuinţă. Şi-a construit în curte o baracă pe post de turn de pază, unde veghează cu un par în mână până se crapă de ziuă.
"Dacă mi-o fi soarta să mă omoare hoţii, poate să mă omoare, căci lege nu e pentru hoţi, dar mie mi-e frică să mai stau în casă". Aşa îşi începe povestea tanti Ecaterina.
Ultima dată, o maşină cu patru persoane a venit la furat la două şi jumătate noaptea. Ecaterina s-a trezit cu doi dintre hoţi în pragul uşii şi a apucat să-i dea două beţe în cap unuia dintre ei.
Femeia este una dintre sutele de persoane terorizate în ultimii ani de două clanuri mafiote din Baloteşti. Membrii clanului Barbă Lată locuiesc în zona de blocuri a comunei şi s-au specializat mai mult pe cămătărie. Cealaltă grupare, zisă a lui Mielu, dă lovitură după lovitură în casele oamenilor.
De la începutul anului şi până acum în comuna au fost comise 120 de infracţiuni . Asta înseamnă că la Baloteşti se încalcă legea în două zile din trei. În majoritatea cazurilor de furt sunt implicaţi copiii ţiganilor.
Pe teritoriul clanului Mielu, se fabrică infractori pe bandă rulantă. Copiii sunt trimişi de părinţi la produs imediat ce învaţă să meargă.
Bunurile prădate de minori ajung ulterior la distribuitorii clanului şi vândute în pieţele din Capitală. Păpuşa este un membru aparte al grupării. Are zece copiii, din care patru sunt hoţi profesionişti.
Relu are 13 ani şi încă nu a învăţat să numere până la 35. Atâtea infracţiuni aproximează poliţia că are la activ alături de frăţiorul lui mai mic cu un an.
Păpuşa spune că nu îşi trimite copii la furat ci ei merg la furat în timp ce ea ştie că s-au dus la scăldat. Relu şi fratele său Alin fură de oriunde şi orice.
Au devenit atât de abili încât nu se mai feresc să atace ziua în amiaza mare. Spun că prăduiesc doar boierii.
Chiar mai marele peste boierii României a fost lucrat de cei doi puşti. Preşedintele Patronatului Român, Gheorghe Naghiu, a fost uşurat de 7500 de lei şi de un telefon mobil chiar cu el în acasă.
Gheorghe Naghiu, preşedintele Patronatului Român povesteşte că puştii au tehnicile "militare" când vine vorba de furat. Alin Constantin, are 12 ani, recunoaşte că el a furat telefonul preşedintelui Patronatului Român ca să se joace cu el. Cum se juca? Dând telefoane la 112.
Banii patronului au fost predaţi de copiii Păpuşei. Mama a plătit ulterior avocatul unui alt fiu acuzat de furt.
Relu are 13 ani şi spune că nu merge la şcoală pentru că nu a primit nimic din ce s-a promis. "Păi îmbrăcăminte nu ne mai dă, ne-a păcălit, zice că ne dă rechizite , nu ne-a dat. Ne zice lumea <Duce>. Păi pe ce să învăţ, pe bancă să scriu, pe ce să scriu?" spune copilul cu 35 de furturi la activ.
Relu chiar ar putea ajunge la şcoală dacă responsabilii de la primărie nu ar dormi pe ei în birouri. Asistenta socială recunoaşte că nu a trimis nici un raport al copiiilor la Direcţia pentru Protecţia Copilului. Asta deşi este obligată prin fişa postului.
Camelia Cojocariu, asistentul social din Primăria Baloteşti susţine că de cele mai multe ori nu există nicio colaborare cu direcţia asistenţei sociale judeţene.
Relu riscă să ia calea puşcăriei aşa cum a făcut fratele mai mare, Constantin. Până să fie prins şi adus în faţa justiţiei Constantin, împreună cu alţi doi prieteni, a dat o sută de lovituri în Baloteşti. Procurorul a cerut arestarea preventivă a infractorului dar stupoare, Judecătoarea de la Tribunalul Buftea l-a eliberat dând o motivaţie halucinantă!
"Este adevărat că infractorii au comis mai multe fapte penale dar instanţa va avea în vedere că aceştia (…) sunt neşcolarizaţi şi needucaţi, consumatori de băuturi alcoolice, inculpaţii fiind nevoiţi, potrivit propriilor declaraţii, să comită fapte penale pentru a-şi asigura hrana" se arată în motivarea instanţei de judecată.
Cu alte cuvinte, hoţii au fost puşi în libertate pentru că furau… de foame. Oamenii legii spun că de multe ori hoţii nu ajung după gratii din lipsă de martori. Romii din Baloteşti fac presiuni pentru ca victimele să nu depună mărturie în proces împotriva lor.
Astfel s-a ajuns ca în cazul unuia dintre hoţii găştii lui Mielu, din 53 de victime, doar două persoane să aibă curajul să se prezinte la tribunal. După ce au fost ameninţaţi, cei doi au refuzat să se mai prezinte la următorul termen în instanţă.
În Baloteşti în ultima vreme s-a înteţit numărul jafurilor. Infractorii care s-au antrenat până acum în Europa se întorc acasă. O astfel de grupare, venita de curând din Italia, a atacat în urmă cu o săptămână în şapte locuri. În noaptea aceasta cine va fi jefuit, bătut sau furat în Baloteşti?