Ioana, o româncă din Torino: «Am servit primele doamne ale lumii»Ioana munceşte la o firmă de catering
După ce a alergat cu disperare, în urmă cu doi ani, să-şi găsească un loc de muncă în Italia, o româncă se poate mândri acum că a stat alături de mari personalităţi ale lumii. Ioana e şefa echipei care asigură serviciul de catering la târgurile din Torino şi le-a servit pe soţiile preşedinţilor de stat la Summitul G8.
Ioana Maria Breban are 26 de ani şi este din Baia Mare. A sosit la Torino în 2007 imediat după ce şi-a încheiat studiile la Universitatea de Nord, specializarea Ingineria Produselor Alimentare. „În două săptămâni am împânzit oraşul cu CV-ul meu. Am fost foarte insistentă”, povesteşte Ioana.
Tot întrebând la mai multe localuri dacă au nevoie de personal, a ajuns la restaurantul gestionat de societatea Autogrill. „Directoarea m-a plăcut imediat. A spus că i-am inspirat încredere şi eram prima româncă pe care o angaja”, îşi aminteşte ea.
Deşi avea o calificare în domeniu, Ioana a început de la munca de jos. A fost ospătar, după aceea a învăţat să pregătescă produse gastronomice, iar în scurt timp şefii i-au propus să urmeze un curs pentru a deveni responsabilă de tură. Ea coordonează acum echipele de ospătari care asigură serviciul de catering al diferitelor târguri din Torino.
Câştigă 1.200 de euro pe lună
Ioana Maria are un salariu mediu de 1.200 de euro pe lună, dar ajunge şi la 1.500 când lucrează peste program. Ea a reuşit să economisească bani de când munceşte la Torino şi îşi cumpără o casă prin credit bancar.
În plus, reuşeşte să îi aducă des în vizită la Torino pe părinţii săi şi pe cele două surori gemene care locuiesc la Baia Mare. Pe perioada verii când nu au loc târguri, Ioana a fost trimisă să lucreze în barul din incinta celei mai înalte clădiri din Torino, Mole Antonelliana.