Bute, Million Dollar Boy
21 Octombrie 2007
Marius Chican
Pugilistul roman Lucian Bute a cucerit ieri-dimineata, la "Centre Bell" din Montreal, titlul de campion mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF.
Galateanul l-a invins, prin KO tehnic in runda a 11-a, pe columbianul Alejandro Berrio, detinatorul centurii cu diamante.
Lucian Bute (27 de ani) a obtinut cel mai valoros titlu din istoria boxului profesionist romanesc. Versiunea IBF, cea la care s-a incoronat Bute, este mai bine cotata decat WBA si WBO, acolo unde triumfasera in trecut Leonard Doroftei, respectiv Mihai Leu, ceilalti doi campioni mondiali din Romania.
In numele mamei
Programat pe durata a 12 reprize, meciul dintre Lucian Bute si Alejandro Berrio a fost dominat de roman. Pana in runda a 11-a, pugilistul galatean punctase mai mult, adversarul sau adjudecandu-si, conform televiziunii canadiene, doar trei reprize.
Constient ca nu mai poate castiga la puncte, Berrio (31 de ani) a riscat din ce in ce mai mult si s-a descoperit. Bute a profitat, l-a inghesuit pe adversar in colt si, dupa cateva lovituri terifiante la figura, l-a trimis in lumea viselor pe Berrio. Meciul a fost oprit, iar romanul, declarat noul campion mondial IBF, la categoria supermijlocie.
Ignorand faptul ca in sala se aflau 12.000 de canadieni care l-au sustinut frenetic, Bute a vorbit in romana, dedicand victoria tuturor romanilor si familiei sale. „Te iubesc, mama! Stiu ca nu te-ai uitat la meci”, a strigat galateanul, izbucnind in lacrimi in momentul in care a ridicat centura de campion deasupra capului.
Aflata in Romania, familia pugilistului a urmarit lupta la televizor, mai putin mama campionului, Maricica. „Am asteptat de multi ani acest meci, dar n-am putut sa ma uit la televizor. Am stat in camera mea, de unde am iesit doar cand i-am auzit pe cei din familie tipand de fericire. In sfarsit, Lucian a ajuns acolo unde a visat”, a declarat Maricica Bute.
Bursa de 200.000 de dolari
Trecut la profesionisti in 2003, cand a semnat un contract cu clubul canadian Interbox, Bute a ramas neinvins, obtinand 21 de victorii din tot atatea meciuri. Chiar daca a castigat titlul mondial, Bute s-a ales cu o bursa de 200.000 de dolari, in timp ce Berrio a incasat 300.000 de dolari.
Dupa meci, Alejandro Berrio s-a plans ca ar fi suferit, inca din primele runde, o accidentare la mana dreapta. „Lucian abia incepe un drum lung, cu multe lupte in intreaga lume. Sper ca isi va apara titlul in Romania”, a declarat Stephan Larouche, antrenorul lui Bute, acelasi tehnician care a stat si in coltul lui Leonard Doroftei.
PERSPECTIVA
Ar putea unifica centurile IBF, WBA, WBC si WBO
Din postura de detinator al centurii IBF, Lucian Bute are sansa sa negocieze meciuri foarte puternice pentru burse ce vor depasi, in mod normal, jumatate de milion de dolari.
Foarte probabil, urmatorul meci al romanului va fi ori cu britanicul Joe Calzaghe, ori cu danezul Mikkel Kessler, primii doi pugilisti in clasamentul categoriei supermijlocii, si ei neinvinsi la profesionisti.
De altfel, Calzaghe, campion WBO, si Kessler, detinatorul centurilor WBA si WBC, vor incrucisa manusile, la inceputul lunii viitoare. Bute ar putea urca in ring cu invingatorul, intr-un meci pentru unificarea centurilor.